قیام

موقع سرماخوردگی چه بکنیم و چه بخوریم؟

سرماخوردگی، مرض معمولی و بسیار متداولی است که احتمال ابتلا بدان در همه فصل‏های سال هست. شایع‏ترین راه انتقال این بیماری، دست دادن است و ویروس مرض مستقیما به وسیله آب دهان و دماغ بیمار هنگام عطسه و سرفه سرایت می‏کند. خطر بیماری یادشده بیشتر از این جهت است که فرد مبتلا، مرضش را دست‏کم می‏گیرد و در مراقبت و درمان کوتاهی می‏کند در حالی که سهل‏انگاری وی پیامدهای وخیمی دارد.
چنانچه سرماخوردگی به درازا انجامد، امکان دارد با افزوده شدن باکتری‏ها، شخص به گلودرد یا سینوزیت باکتریایی دچار شود. افزون بر این، به علت تضعیف دستگاه ایمنی بدن، تن انسان مستعد ابتلا به دیگر بیماری‏ها می‏گردد. از نشانه‏های بیماری مزبور، کسالت، فرسودگی، بی‏اشتهایی، لرز، تهوع، برآمدگی و التهاب گلو، سردرد (در قسمت ابروها و پیشانی)، دردهای عضلانی پشت سر و گردن، درد کمر، مفاصل و احساس سنگینی در ناحیه چشم‏هاست و گاه موجب بروز تب تا 40 درجه می‏گردد.گفتنی است که در واقع با بیمار شدن یک شخص بزرگسال، تمام اموری که به وسیله او چه در خانه و چه در اجتماع انجام می‏پذیرفته است، مسکوت مانده و یا با همان کیفیت قبلی صورت نمی‏گیرد. بیمار شدن کودک هم چندین بزرگسال را درگیر می‏کند. به این ترتیب، نهایتا شرایط زندگی از وضع عادی خود خارج می‏شود؛ بنابراین به منظور رهایی هر چه سریع‏تر از بستر هر بیماری، در کنار درمان پزشکی با استفاده از داروهای شیمیایی و دستورات حاشیه‏ای، راههای دیگری نیز هست که کاربردشان نه تنها بی‏ضرر است بلکه در تسریع بهبودی نیز بسیار سودمند می‏باشد.در اینجا نخست به چند شیوه‏نامه رایج و توصیه شده توسط پزشکان برای سرماخوردگی پرداخته و آنگاه روش‏های کاربرد چند گیاه دارویی و پاره‏ای از سبزی‏ها را با این نیت معرفی می‏کنیم:

ـ استراحت کردن و آشامیدن فراوان مایعات مخصوصا به صورت گرم، مانند چای و شیر، سبب می‏گردد که بیماری سرماخوردگی هر چه زودتر بهبود یابد.

ـ شستشوی پیاپی مجاری بینی و انتهای حلق با سرم نمکی و یا گرم محلول آب و نمک در طول مدت روز، در زمره دستورات دیگری است که پیوسته از سوی پزشکان یادآوری می‏شود. نمک، خاصیت ضد عفونی‏کنندگی داشته و از گسترش عفونت‏های دارای ریشه باکتریایی جلوگیری می‏کند.

ـ مهار دمای بدن هر چند ساعت یک بار، در حین این مرض به ویژه مراحل آغازین آن ضرورت دارد. همان گونه که آگاهید، درجه حرارت طبیعی بدن انسان 37 درجه سانتی‏گراد است؛ در نتیجه دمای بدن، هر چه از این مقدار فزون‏تر گردد، تب شمرده می‏شود. همین که میزان اضافی از دمای بدن را بر روی درجه ملاحظه کردید، سعی کنید آن را پایین آورده و در واقع به حال طبیعی درآورید و از دست زدن به کارهایی که این دما را می‏افزاید، خودداری ورزید. مثلاً پوشیدن پوشاک گرم توسط بیمار، انداختن چند لحاف و پتو بر روی وی و استراحت در نزدیکی منبع گرمازایی متمرکز چون شومینه و بخاری همگی از جمله عوامل فزاینده دمای بدن هستند و هنگامی که دمای بدن به 40 درجه و یا بیشتر برسد، در افراد مخصوصا کودکان بس خطرناک بوده و امکان دارد تشنج‏آفرین شود. از همین‏رو، در صورت بروز تب زیاد، همزمان با مراجعه به پزشک و انجام توصیه‏هایش، جامه اضافی مریض را از تن در آورده و سعی کنید درجه حرارت بدن وی را به شیوه‏های میسر، مانند خیس کردن حوله و یا اسفنج در آب خنک و یا محلول آب و الکل و تماس با بخش‏هایی از بدن مریض همانند پیشانی و یا شستشوی پای بیمار در یکی از مایعات مزبور، بکاهید. در تحت پاره‏ای شرایط، حتی نیاز به لخت کردن بیمار خاصه بچه‏ها (البته در هوای مناسب اتاق از نظر دما) وجود دارد. وانگهی، آشامیدن مایعات گوناگون مشتمل بر آب، آب میوه، چای و دفع پی در پی ادرار در کاستن از دمای بدن وی اثر دارد.

ـ چون منابع گرمازا مخصوصا از نوع متمرکز از قبیل شومینه و بخاری، هوا را خشک می‏کنند، همیشه رطوبت ضروری در محیط را با نهادن کاسه و یا کتری پر آب بر روی اجاق گاز و یا بخاری و در صورت وجود بیمار در خانه با افزودن اندکی محلول اکالیپتوس در آن تأمین کرده و یا اگر دستگاه بخور دارید، از آن برای مرطوب ساختن هوای فضای خانه مخصوصا اتاق بیمار استفاده کنید. اما برای اینکه بخارات و هوای گرم، فزون‏تر و مستقیما از مجاری تنفسی وارد بدن بیمار شود، بهتر این است که با انداختن حوله‏ای بر روی سرش و نیز ظرف جوشان محتوی آب و یا آمیخته‏ای از مواد گوناگون در آب و تنفس عمیق تا هر چند دقیقه که می‏تواند، این بخارات را به دستگاه تنفسی خویش وارد کند.

بی‏تردید پاره‏ای گیاهان نیز هستند که دارای خواص دارویی بوده و خوردن و همین طور بخور دادن آنها برای بهبودی امراض مختلف، اثر چشمگیری دارند. در زیر چند گونه از این گیاهان و دستور استفاده‏شان را یادآور می‏شویم:

1ـ بخور مخلوط قدری کاه و تخم گشنیز در آب، برای سرماخوردگی و ناراحتی‏های سینوسی و خروج ترشحات حاصل از آن خیلی سودمند است. برای این منظور دود ناشی از تخم گشنیز، به روش درست کردن اسپند را هم توصیه می‏کنند.

2ـ آویشن و گل بنفشه را به طور مساوی در هم آمیخته و با مقدار مناسبی آب بجوشانید. بخارات ناشی از مواد در حال جوش مزبور را بخور داده و باقی‏مانده را بعد از صاف کردن بنوشید.

3ـ قدری ریحان و پونه خشک را به میزان یکسان مخلوط کرده، داخل کاسه‏ای پر از آب ریخته و در حالت جوشان بر روی اجاق گاز، بخور دهید. (بهتر است از ریحان بنفش استفاده کنید).

4ـ بخور بخارات حاصل از جوشیدن مخلوط مساوی پرِ سیاوشیان، آویشن و ریحان در آب هم برای رفع سرماخوردگی بسیار مفید است. البته جوشانده این مخلوط را نیز به شکل خوراکی می‏توان مصرف کرد.

یادآوری: بخور تمام آمیزه‏های مذکور را به شکل یادشده با حوله انجام داده و بعد از پایان بخور تا خشک شدن کامل رطوبت و عرق موجود در سر و صورت‏تان و نیز از کف رفتن دمای ناشی از بخارات، حوله را از سر و صورت‏تان کنار نزنید تا بدن، دمای حاصل از آن را اندک اندک از دست ندهد.

نکته: برای دم کشیدن هر چه بیشتر و تندتر مواد فوق، بهتر است آنها را داخل ظرف در داری مثل قوری بریزید و بعد از حرارت دادن به مدت 7 تا 8 دقیقه مطابق دستور بخور داده و یا از بقیه جوشانده آنها به صورت خوراکی استفاده کنید.

5 ـ به منظور کاستن از سرفه و گلودرد و نیز در بعضی مواقع جهت پیشگیری از گسترش سرماخوردگی با منشأ سرما، روزانه چند دفعه محلول یک لیوان آب جوشیده داغ و یک قاشق غذاخوری سرپُر عسل و چند قطره لیموترش را با هم در آمیخته و بنوشید.

6ـ برای از بین رفتن خارش گلو، مکیدن چند دانه میخک بسیار سودمند است.

7ـ بخور آب و روغن میوه کاج هم در زمره بخورهای خیلی مفید برای سرماخوردگی است.

8ـ سیر، گذشته از خواص متعدد دارویی، به جهت دارا بودن آلیسین در آن، از خاصیت ضد ویروسی هم برخوردار است. از همین‏روی، پیوسته توصیه می‏شود در وعده‏های غذایی خویش چه در هنگام تندرستی و چه به ویژه در موقع سرماخوردگی از سیر استفاده کنید اما اشکال در اینجاست که بوی ناخوشایند حاصل از آن باعث شده است بسیاری از مردم در غذاهای روزانه خود از خوردن سیر، روی بگردانند. بی‏شک امروزه قرص‏هایی هم تحت عنوان قرص‏های سیر با حفظ خواص دارویی آن تولید شده که خوردن‏شان بهتر از نخوردن سیر است.

نکته: گفته می‏شود که خوردن یک قاشق غذاخوری عسل و یا یک عدد سیب خوراکی بعد از صرف خوراک حاوی سیر، از بوی بد آن می‏کاهد.

9ـ شما می‏توانید یک حبه سیر را در آب به صورت نیم‏پز در آورده و پس از رنده یا له کردن آن در لیوانی شیر، به صورت خوراکی مصرف کرده و یا گلوی خویش را با آن شستشو دهید. مصرف سیر برای عفونت‏های ریه‏ای با منشأ سرماخوردگی هم مؤثر است.

10ـ شلغم هم در ردیف سبزی‏هایی است که خوردنش پیوسته در روزهای سرماخوردگی توصیه می‏شود. متداول‏ترین شیوه مصرف شلغم، به صورت پخته با نمک یا شکر و یا استفاده از آن در آش و یا سوپ‏های ساده خاص سرماخوردگی است اما بسیاری از افراد مخصوصا بچه‏ها به علت دوست نداشتن طعم پخته این ریشه غده‏ای، از مصرف آن صرف نظر می‏کنند، در حالی که به دو شیوه دیگر هم می‏شود از خواص شلغم بهره برد:

الف ـ شلغم را پوست کنده و به صورت خام بر روی سالاد فصل رنده کرده و میل کنید.

ب ـ بعد از شستن شلغم، بدون پوست کندن، بخش فوقانی‏اش را با چاقو به شکل افقی برش بزنید، کمی از داخل آن را توسط قاشق مرباخوری گود کرده و فضای خالی را با یک قاشق مرباخوری شکر پر کنید. آنگاه قسمت بریده شده را مانند در بر روی شلغم حاوی شکر قرار دهید.

این کار را با چند شلغم انجام دهید. سپس درون کاسه‏ای کنار هم چیده و یک شب تا صبح در یخچال بگذارید. بعد از طی این مدت موقعی که درِ هر کدام از شلغم‏ها را باز کنید، با کاسه‏ای پر از محلول آب شلغم و شکر روبه‏رو می‏شوید. این عمل را تا دو بار برای هر شلغم هم می‏توانید انجام دهید. شربت حاصل را درون لیوانی ریخته و میل کنید. این شربت برای بچه‏هایی که خوردن شلغم خام برایشان امکان‏ناپذیر بوده و از طعم شلغم پخته هم خوش‏شان نمی‏آید، بسیار مناسب است. می‏توانید مانند دارو، روزی چند مرتبه از این شربت به آنان بخورانید.
منبع :پیام زن.

+   جواد امامی ; ۸:٤٧ ‎ق.ظ ; سه‌شنبه ۱٢ آذر ،۱۳۸٧
    پيام هاي ديگران ()  
 

design by macromediax ; Powered by PersianBlog.ir